Tuesday 4 April 2017

Niedziela wieczorem i poniedziałek w południe, Lizbona. 7 wspaniałych win.

Miejsce: bar O bar da Odete, Market Lisboa.


Quinta do Cardo 2015, 16/20

Winogrona Síria, dojrzewają na dużej wysokości 700 m. npm.
Gęste w ustach, świetne do owoców morza i ryb.





Casa da Passarela, O enólogo Vinhas Velhas, 17/20

Mieszanka nieznanych winogron.
Nos: ja  / eleganckie, zimne, surowe. Agnieszka: puszka sardynek.
Usta: fantastycznie eleganckie, owoce na właściwym miejscu, wino niesamowicie żywe, cieszące podniebienie, gęste i długie. Brawo.






Herdade do Rocim, Alicante Bouschet, 2015, 17/20


Alicante Bouschet to wg. mnie przyszłość Portugalii. Winorośl pochodzi z Langwedocji i świetnie się w Portugalii zachowuje. Fantastycznie wina Alicante się starzeją.
Nos i usta: zimne owoce, mrożone. Owoce są lekkie, nie ciążą w ustach.










Howard´s Folly Reserva 2011, 17/20

To mały producent z północnego Alentejo, wina prawie w całości są eksportowane za granicę.
Kupaż 80% Syrah i 20% Alicante B.
Nos: pięknie owocowo i przyprawowo. Torf i mokra ziemia.
Usta: długie, przyprawowe.








Quinta da Fronteira Reserva 2011, 17/20.

To absolutny klasyk z Douro, świetnia nam już znany (link). Portugalski "big red".







Quinta de Lemos Touriga National 2011, 16/20 (ja), 17/20 (Agnieszka)

Nos: suche owoce,
Usta: wino nieco zamknięte, mocno wytrawne, trochę tostów, minerały, owoce OK.
Już kolejne wino, które zadaje kłam mojemu twierdzeniu, że Touriga National może być pijalna.











RS Rama & Selos 2016, 17/20

Genialnie gastronomiczne wino.
Poniedziałek lunch.
Nasza ulubiona rybna restauracja w Lizbonie "Clube de Peixe".
Do genialnego robalo grelhado a na przystawkę wspaniałe, cienko pocięte kalmary.
Jedno z najlepszych portugalskich białych pite ostatnio.
Genialnie cytrynowe, bardzo delikatnie zmiękczone nutami kwiatów, owoców tropikalnych i miodu.
Wręcz wzorcowa gęstość w ustach.

Kupaż Chardonay, Arinto i Sauvignon Blanc z niedawno powstałej adegi: link.http://adegarama.pt/
















No comments:

Post a Comment