Sunday 6 August 2017

Letni Festiwal wina w Porto, dzień 11, sesja wyjazdowa w Galicji.

Lagar de Candes 2016, 15/20.

100% Albariño.
Zdobywca nagrody 2017 na najlepszego małego producenta. 
Cena 8 EUR, kupione w maleńkim sklepiku winnym w centrum Cambadas, Hiszpania.





Wieczorne Tapeo po barach na starówce Santiago de Compostela.


Marqués de Fonseca 2016, 15/20.

100% Alabriño. Najlepszy bar tapas z owocami morza w Santiago: Taverna do Bispo.  




Titular 2015, 18/20.

Dão, 100% Encruzado.
Złoty medal w konkursie na najlepsze wino białe portugalskie 2017 (Lizbona).
Kapitalne białe monocasta. Mineralne, świeże, ale jednocześnie strasznie skomplikowane w ustach, świeże ale ciasteczkowe. Długie. 







La Planta 2016, 16/20.

Ribera de Duero, 100% Tempranillo. Beczki francuskie i amerykańskie.
Piękny zapach tytoniowy i dymny (ja i Mariusz), śliwka i wędzonka (Aga i Marta).
Usta: ja słabe, ale się otwiera, smakowało Agnieszce i Marcie.  


No comments:

Post a Comment